Omdat je de basis maar eenmaal goed kunt leggen...

Nieuws 2021-2022


Team 2021 - 2022

Kent u het Team van CBS Boterdorp? Hier kunt u de foto vinden!

Opening nieuw schoolplein

Lees het artikel in de Heraut
Lees het artikel in Hart van Lansingerland

Veteraan op bezoek

Groep 6/7 en groep 7/8 kregen bezoek van een veteraan. Zij werken al enkele weken aan een IPC Unit over oorlog. Het was een mooie, interactieve, interessante en zelfs grappige middag.
 

Speuren en Verzamelen met groep 1/2A

Groep 1/2 is deze periode druk bezig met het IPC-thema ‘Speuren en Verzamelen’. In het park achter onze school zijn we op zoek gegaan naar kastanjes en mooie blaadjes.

Met onze verzamelingen zijn we creatief bezig geweest.

Verder is Kabouter Puntmutsje bij ons in de klas gekomen. Wij hebben hem geholpen aan een slaapplekje en hebben eten voor hem gemaakt.


September 2021 - Het vergeten kind

Afgelopen week is er een mooi artikel verschenen in De Heraut.

Het is niet vanzelfsprekend dat ieder kind een zorgeloze jeugd heeft. Soms lijkt het erop dat alles goed gaat, maar als je verder kijkt dan zie je dat dit niet voor ieder kind geldt...

Lees verder op de website van Spectrum-SPCO


Met stoepkrijt spelling oefenen


Winterpret!


PRESENTATIES SCHOOLPLEINONTWERPEN

Afgelopen dinsdag 3 november zijn twee leerlingen van onze Leerlingenraad, Benjamin en Maura, samen met Joke (locatie-leider) op bezoek geweest bij het Wellant College in Rotterdam. Samen met leerlingen en de directie van OBS de Vuurvogel mochten zij een negental presentaties bekijken waarin de studenten op geheel eigen wijze het vergroenen van ons schoolplein hadden verwerkt.

Een mooie en leerzame ochtend, waar als het goed is straks een definitief ontwerp zal uitrollen voor een groener schoolplein!

De week van mediawijsheid. 

Wat is jouw digitale balans? Lees hier meer hoe je de digitale balans zelf in de hand kan houden.

IPC: Verhalen vertellen


Chill... lezen!Terug op het nest!


Boterdorp Got Talent! 2020


Nieuw speelmateriaal

De school heeft van ouders leuk speelmateriaal gekregen waar thuis niet meer mee werd gespeeld. Er is nog het e.e.a. aan buitenspeelmateriaal bijgekocht. Al dit materiaal is verdeeld in buitenspeelbakken die ingezet worden in de ‘grote pauze’ (van 12.00-12.30u). Iedere klas heeft een bak tot zijn beschikking waarvan de inhoud wekelijks ook weer rouleert! 

Geen winter, wel sneeuwpoppen!


WNF in groep 4/5

Wij hebben een leuke dag gehad vandaag! We startten de dag met een les van het WNF. We hebben veel geleerd over Orang Oetans en hoe wij er zelf voor kunnen zorgen dat de regenwouden minder snel verdwijnen. 

Groep 7 en 8 in gemeentehuis

We hebben een leuk en leerzaam bezoek aan het gemeentehuis gebracht. We werden ontvangen met wat drinken en een koek. Daarna mochten we in de raadszaal plaatsnemen en kregen we een uitleg hoe de gemeenteraad werkt. Toen kwam de burgemeester en met hem als voorzitter hebben we een debat gevoerd. Een partij kwam met een voorstel en daarover werd gedebatteerd en daarna werd het voorstel wel of niet aangenomen.

Sinterklaas 2019


Disco Boterdorp!


Nieuw thema IPC

Op maandag 16 september zijn de groepen 4/5 en 5/6 begonnen met een nieuw thema van IPC. De komende weken gaan we werken met het onderwerp: Zij maakten het verschil. 

Verschillende bekende beroemdheden van vroeger komen hierbij aanbod. De opening vond plaats in de aula. Daar kwamen de kinderen in het museum: De galerij der Groten. Hier waren 16 bekende personen te zien die in het verleden belangrijk zijn geweest. De kinderen keken hun ogen uit. Ook was Anne Frank te bewonderen. Een persoon die kinderen snel hadden geraden, mede door het dagboek wat ze in haar handen had😉 Een geslaagde opening. Kinderen zijn enthousiast gemaakt en willen meer weten over deze personen weten!


ARCHIEF SCHOOLJAAR 2018-2019Van A naar B... de politie!

Maandag 13 mei kregen groep 1/2 en groep 2/3 bijzonder bezoek in de klas om het nieuwe IPC-thema 'van A naar B' te openen.

Er kwam namelijk een echte politieagente in de klas. Met betrekking tot het nieuwe thema was de politie natuurlijk wel met de politieauto gekomen. De kinderen mochten de politieauto van buiten en van binnen helemaal bekijken. Uiteraard mochten ook de zwaailichten en sirenes even getest worden. 


Van A naar B... de auto!

In onze IPC-unit van A naar B ligt de eerste focus op 'de auto'! Tijdens de speelwerklessen in de klas zijn de kleuters hier op allerlei verschillende manieren mee bezig, zoals het bouwen van een (parkeer)garage met allerlei bouwmateriaal. Hoe zorg je voor een stevige garage? 

Ook tekenen we onze eigen droomauto en maken hem van kosteloos materiaal. Daarnaast hebben we onze eigen autogarage 'De Bergbrug' waar de automonteurs aan het werk zijn: welke onderdelen heb je nodig om de auto te repareren? Inmiddels is de autogarage alweer uitgebreid met een benzinepomp!


IPC groep 3/4: Gebouwen en constructies

Groep 3/4 werkt aan het IPC thema Gebouwen en constructies. Op donderdag 10 april ging de klas naar Rotterdam. We bezochten daar bekende gebouwen: de Kubuswoning en de Markthal. We hebben van alles geleerd over deze gebouwen en hun architecten.

Week van het geld

Vandaag is op onze school de Week van het Geld geopend door wethouder Kathy Arends. Zij las ook nog voor in groep 1/2. De groepen 2/3, 3/4 en 4/5 hebben genoten van een poppenvoorstelling. En ondertussen kwam Mr. Cash alle groepen langs om trucjes te leren.

Boterdorp Got Talent
Vandaag waren de finales van onze talentenjacht Boterdorp got TALENT! Het was een fantastische dag en wat we al wisten is vandaag flink bevestigd: we hebben HEEL VEEL TALENT in huis.

Modeshow

Op woensdag 20 februari namen de kinderen van groep 1/2, 2/3 en 3/4 van CBS Boterdorp het stokje over van Karl Lagerfeld.

Zij maakten hun eigen kleding en accessoires tijdens de IPC lessen en showden deze tijdens een spectaculaire modeshow.

Vol trots en als ware modellen lieten zij hun zelfgemaakte items zien op de catwalk. 


Kledingwinkel-speurtocht

Groep 2/3 heeft een leuke speurtocht gemaakt door een kledingwinkel en van alles geleerd over kleding en kleding maken.

Van top tot teen

De kinderen zijn op de foto's bezig met het vak aardrijkskunde (IPC). In groepjes van drie gingen de kinderen op zoek naar informatie over kleding in andere landen. De informatie konden de kinderen zoeken op internet, in boeken of aan andere kinderen of juffen vragen.

Mooi om te zien hoe ze elkaar konden helpen en op mooie ideeën kwamen. 


Sneeuwpret


Spelling in groep 4/5

In groep 4/5 hebben de kinderen met spelling zelf een  Au-rap gemaakt en/of een Au-plaat.


Tafeldiploma's groep 5

Na anderhalf jaar tafels oefenen, in groep 4 en 5, hebben al een heleboel kanjers uit groep 5 een tafeldiploma gehaald voor de tafels van 1 t/m 10 en sommige hebben zelfs daarbij ook nog de tafel van 11 en/of 12 behaald.


Tentoonstelling surprises

Ze zijn weer práchtig, de surprises die dit jaar in de groepen 4/5, 6, 7 en 8 zijn gemaakt! Als altijd is het eigenlijk jammer dat ze woensdag uitgepakt moeten worden.

Groep 1/2: schrijven met scheerschuim

In onze groep hebben we de afgelopen week tijdens de speelwerklessen gewerkt met scheerschuim! Een lege tafel, schorten aan en starten maar! Eerst kregen de kinderen een dot scheerschuim voor zich op de tafel, ze mochten er even lekker aan voelen. Vervolgens konden ze ermee experimenteren en de tafel mooi wit maken. In wit scheerschuim kun je namelijk prachtige tekeningen en letters/cijfers maken!

Er is heel wat geschreven en getekend! De kinderen genoten ervan en de klas rook na iedere les ook weer heerlijk fris!


Groep 8: naar de Tweede kamer

Dinsdag is groep 8 naar Den Haag geweest. De dag begon in Madurodam, waar de kinderen alles te horen kregen over de democratie in Nederland, over ons kiesstelsel, de geschiedenis van onze regering. Mooi om daar in het klein heel Nederland te zien en daarmee bijna letterlijk te leren over héél Nederland. Hoe is ons land opgebouwd en opgedeeld, hoe wordt het bestuurd.

En je ziet en overziet het gehele Binnenhof juist in Madurodam ontzettend goed. De kinderen mochten er daarna nog even rondwandelen, om vervolgens door te reizen naar het Binnenhof zelf. Ze mochten een stuk van een debat bijwonen en ze hebben zelfs Jesse Klaver daarbij nog even aan het werk gezien. Een mooie en heel leerzame dag!

Groep 7: Vriendschap

De afgelopen Kinderboekenweek stond in het teken van ‘Vriendschap’. We hebben verschillende activiteiten gedaan waarbij we moesten samenwerken. Verder hebben we verhalen geschreven, een woordweb gemaakt en reactiespellen gedaan.

Ook hebben we een vriendentotempaal gemaakt. We hebben er veel plezier aan beleefd!

Opening Kinderboekenweek 2018

De Kinderboekenweek met het thema "Kom erbij" werd feestelijk op het plein geopend met een stukje voorlezen uit het boek "Een indiaan als jij en ik". Daarna gingen we hand in hand door de Vriendschapspoort met zijn allen de school binnen.

De afgelopen weken is er in alle groepen veel voorgelezen en gewerkt over vriendschap. We hebben de Kinderboekenweek iets later afgesloten, op vrijdag 19 oktober, met een Open Podium voor de groepen 1 t/m 5 en een voorleeswedstrijd voor de groepen 6 t/m 8.


Groep 4: het leren van de tafel van 2

In groep leren we de tafel van 2. Handig als je de sokken in de klas moet opruimen...

Welke som kan je hier nu van maken?
Digitaal leren we in groep 4 ook, maar het wordt veel duidelijker met... sokken!

Groep 4 en 5: bewegen en leren!

Op woensdag 10 oktober 2018, net voor controledictee 2, hadden de kinderen van de groepen 4 en 5 op CBS Boterdorp een loopdictee. Overal in de aula hingen de woorden uit het tweede woordpakket klaar. Voor groep 4 waren de woorden op groene vellen en de woorden op de witte vellen waren voor groep 5.

Alle kinderen gingen vol enthousiasme op zoek naar de woorden uit hun woordpakket. Terwijl ze naar het woord toeliepen moesten ze al goed opletten hoe de woorden geschreven worden én welke spellingscategorie uit het woordpakket erin zat. Daarna moesten ze het woord ook nog goed opschrijven! 


Groep 1/2 en 2/3: Kabouterspeurtocht

Op vrijdag 12 oktober hebben groep 1/2 en groep 2/3 een kabouterspeurtocht gedaan in het Bergse bos. Dit was de afsluiting van het IPC thema ‘speuren en verzamelen’. In kleine groepjes zijn de kinderen het bos in gegaan op zoek naar oranje kabouters die ze de weg wezen. Ook kwamen ze een aantal groene kabouters tegen waarbij ze een opdracht moesten uitvoeren.

Zo hebben de kinderen met een spiegeltje de onderkant van een paddenstoel bekeken, gevoeld hoe zacht mos eigenlijk is, gemeten hoe dik de boom was en nog veel meer leuke opdrachten. Het was een heerlijke ochtend met prachtig weer.
Tekst
Tekst
Tekst
Tekst

Titel

Titel